NL doet 2018
Stichting de Bosrand Wageningen heeft op vrijdag 9 en zaterdag 10 maart 2018 voor de 2e keer meegedaan met NL Doet, de landelijke vrijwilligersdagen. Als klus hadden we - in samenwerking met Pluktuin de Bosrand - de aanleg van een helofytenfilter. Hiermee willen we op ecologische wijze het afvalwater van de pluktuin (van het handenwassen, de wc en water van de kookworkshops) reinigen. De aanleg van het rietveldfilter is gerealiseerd m.b.v. subsidie van NLdoet. AH Wageningen heeft wederom de koffie, thee en cake gesubsidieerd.
Vooraf heeft Tiemen Nanninga van LeAf - een deal van Pluktuin de Bosrand gemaakt tijdens Beursvloer Ede - berekend hoe groot het rietveldfilter voor de Pluktuin moet worden en hoe de opbouw van materialen moet zijn. Het filter moest 6 m2 groot worden en 1,2 m diep. Daarnaast moest er - achter het riefveldfilter - een grindkoffer komen van 2m2 waarin het door het rietveldfilter gezuiverde water verder de grond in loopt. Deze grindkoffer ligt qua diepte onder het filter (1,2 tot 2,2m onder de grond).
Henk Hol van Meratus Hoveniers uit Ede heeft - een deal van Pluktuin de Bosrand gemaakt tijdens Beursvloer Ede - deze gaten machinaal gegraven.
Het gat voor het filter is vervolgens door mannen van de Rabobank en Monsanto bekleed met vijverfolie en worteldoek. Vervolgens zijn er drainaigeslangen voor de afvoer ingelegd en is er een laagje grind over de slangen gestort. Het geheel is bedekt met worteldoek waarna er zand overheen is gestort.
Helaas had het bedrijf dat zich oorspronkelijk met 11 man voor deze - grote - klus had opgegeven afgemeld waardoor klus niet volledig is uitgevoerd. Gelukkig hebben aantal man van Rabobank en Monsanto naast tuinonderhoud - zie artikel NL Doet op website van Pluktuin de Bosrand - ook deel van het werk voor aanleg van het rietveldfilter uitgevoerd. Vervolgens heeft Petra de grindkoffer gevuld met grind, hebben Frits en Petra de drainaigeslangen gelegd en afgedekt met grind en heeft Frits het gat van het filter verder dicht gegooid met zand.
Nu moet het geheel nog worden afgedekt met worteldoek waarin vervolgens de (riet)plantjes komen. Boven op worteldoek komen de aanvoerbuizen. Aan het eind wordt alles nog afgedekt met een grindlaagje.
Het gezuiverde water loopt via de drainaige buizen die op bodem van filter liggen vervolgens weg via een grindkoffer van 2 m2 die onder rietveldfilter ligt.
We hopen rietveldfilter binnenkort volledig aangelegd te hebben en te kunnen gaan gebruiken.
Iedereen die geholpen heeft: bedankt voor jullie hulp! Als bedankje mogen jullie - van de Pluktuin - tijdens het seizoen een bos bloemen komen plukken.